I

I över 20 års tid har Vasadagen varit en återkommande tradition på Bollnäs Sporthall. Genom åren har tusentals mil trampats på spinningcyklar, mängder med längder har simmats i bassängen och många kommuninvånare har provat på Vasa-aktiviteterna som arrangerats i olika varianter.

DansVasan, SkidVasan, TriathlonVasan, StyrkeVasan och förra årets nyhet NattVasan är bara några exempel på hur Fritidsenhetens hälsopedagoger har satt Bollnäs i rörelse den första söndagen i mars – allt för att sätta fokus på folkhälsan och ge en möjlighet för deltagarna att utmana sig själva utifrån var och ens förutsättningar.

Bollnäs kommun var bland de första i landet att arrangera Vasa-aktiviteter. Det började i mindre skala med en Vasa-spinning med ett tjugotal deltagare för drygt 20 år sedan och har sedan växt för varje år. Initiativet har fått många efterföljare runt om i Sverige. Synen på att cykla, simma eller delta i gruppträningspass under de 4-5 timmar som Vasaloppet pågår har förändrats med tiden. Det som för 20 år sedan sågs som en utmaning utöver det vanliga är idag helt naturligt, i och med att utbudet av motionslopp och aktiviteter både lokalt och på nationell nivå av det här slagit blivit allt bredare och fått en mera folklig status.

Just i år bryts den mångåriga Vasa-traditionen på Bollnäs sporthall tillfälligt, med hänvisning till de restriktioner som råder under pandemin. Men folkhälsoteamet hoppas förstås ändå att alla Vasa-stammisar väljer att hålla traditionen igång genom att fira dagen och hålla igång på alternativa sätt.

För att ge en motivationskick på vägen och samtidigt erbjuda en smak av Vasa-aktivitet kommer personal att finnas på plats vid Bollebergets Skidstadion under dagen den 7 mars och bjuda på traditionsenlig blåbärssoppa och heja-pepp till alla som åker i skidspåren.

”Det är klart att det känns konstigt och tomt att inte kunna köra Vasadagen som vanligt, men vi har under hela pandemin försökt göra något bra av situationen och se möjligheterna trots begränsningar. Vi har tränat utomhus, kört livepass och hälsoföreläsningar via internet och fått ett fantastiskt gensvar. Vårt mångåriga motto Ut&Njut har verkligen fått en praktisk förankring” säger Elin Larsson, hälsopedagog i Fritidsenheten.

Så länge vädret gör det möjligt att hålla natursnöspåren öppna finns gott om plats att sprida ut sig kring Bollebergets Skidstadion, så förutsättningarna för en härlig dag är goda.

”Om man inte gillar blåbärssoppa är det helt okej att svischa förbi i spåret – huvudsaken är ju att vi fortsätter att röra på oss även när det mesta inte är som vanligt!” säger Elin Larsson.


Läs mer om tidigare Vasa-aktiviteter här:
https://www.helahalsingland.se/artikel/vasadagen-ett-vasalopp-pa-hemmaplan-sparen-ar-hur-bra-som-helst
https://www.helahalsingland.se/artikel/succe-for-spinningvasan-i-bollnas-det-ar-nagot-speciellt-med-gemenskapen-har

 

 

Bollnäs Sporthall
Hedgatan 10
821 32 Bollnäs
Skicka e-post
Reception:
0278 - 250 79
Gymmet:
0278 - 252 40
Hitta hit
Öppettider

Arbrå Sporthall
Elevvägen 5
820 10 Arbrå
Skicka e-post
0278 - 252 28
Hitta hit
Öppettider

Kilafors Sporthall
Skolgatan 1
823 30 Kilafors
Skicka e-post
0278 - 252 38
Hitta hit
Öppettider

Höghammarhallen
Höghammarvägen 16
821 50 Bollnäs
Skicka e-post
0278 - 251 74
Hitta hit
Öppettider